Victoria Nicky

När intresset för scootrar ökade tog Victoria fram Nickyn. Nicky-rollern blev ingen större framgång, den såldes från oktober 1954 till januari 1958 i endast 5.859 exemplar, inte så många alltså. Nickyn blev den enda mopedrollern från Victoria. Motorn är en MS 50, samma motor som sitter på Vicky III men är försedd med snörstart och har lite bättre prestanda; kompressionsförhållande 1:7,2 och 2,5 hk med 5800v/min.

Den starkare motorn behövdes eftersom Nickyn vägde 60 g mot endast 34 för Vicky III:an. Tyngden beror på alla stora ”karossdelar”. Karosshalvorna är gjorda i en dyr Magnesium/ Silicum-legering. Enligt en tysk bok jag har läst skall de vara ”sandtryckgjutna” dock kan jag ha missat lite med översättningen. Att tryckgjuta var inte alls vanligt på den tiden, kritikerna menade att det inte skulle hålla för påfrestningarna. För att överbevisa dessa kritiker så tog Victoria helt enkelt de dåvarande tre direktörerna och ställde dom på en bakskärm på en reklambild, en annan sån bild visade en man som hoppade på kåporna!. Nickyn kunde fås med två olika utväxlingar på bakhjulet; en 2,27:1 för den normala stadstrafiken och ett annat med utväxlingen 2,40:1 för bergiga vägar.
I Sverige räknas den som motorcykel eftersom den hade fotplattor och inte trampor som det var lag på i Sverige för mopeder. Den lagen togs bort 1961. Nickyn ska ha ett N först i motor och ramnummer.

Kort specifikation

Motor: Encylindrig tvåtaktsmotor om 48 cm*. (38X42 mm.) Vändspolning. Kompressionsförhållande 1-.7,2. Effekt 2,45 hk vid 5850 varv/min. Noris svänghjulsmagnet. Bingförgasare. 
Kraftöverföring. Tvåväxlad växellåda i block med motorn, manövrerad med vridhandtag. Treskivig koppling. Totalutväxling på tvåan 1:12,61.
Ram: Hårdlödd dubbelrörsram. Karosseri ”Självbärande” l lättmetall. 
Fjädring: Bottenlänksgaffel fram och svängarm bak.
Hjul och ringar:
 Stålfälgar, ringdim. 20×2,25. Bromsar: 100 mm 0. Bränsleförbrukning. ca 0,15 l/mil. Vikt: ca 60 kg.
Pris: 1300:- kronor.
Generalagent, AB Motor-Service, Stockholm.

%d bloggare gillar detta: